21 Rabiul-Awal 1443  |  Rabu 27 Oktober 2021

basmalah.png

15 Nasehat Sufyan Atstsauri

http://1.bp.blogspot.com/_0mb92MvGid8/TAkJttmXJhI/AAAAAAAAAKE/Nf0eoqYlXuA/s1600/nasihat.jpg1. Perbaiki urusan dalamanmu, Allah akan perbaiki urusan luaranmu. Perbaiki hubunganmu dengan Allah, Dia akan peraiki hubunganmu dengan manusia. Beramallah untuk akhiratmu, Allah akan jamin urusan duniamu. Juallah duniamu dengan akhirat, engkau akan beroleh keuntungan kedua-duanya. Jangan jual akhiratmu dengan dunia, kelak engkau akan rugi kedua-duanya.

2. Beramallah untuk duniamu berpadanan dengan kadar kehidupanmu di sini (sementara). Dan beramallah untuk akhiratmu berpadanan dengan kadar kehidupanmu di sini (sementara). Dan beramallah untuk akhiratmu berpadanan dengan kadar kehidupanmu di sana (selama-lamanya).

3. Akan tiba satu masa dalam kehidupan manusia di mana hati-hati semuanya mati, yang hidup hanyalah jasad.

4. Pemandangan paling indah adalah dikala si kaya merendah diri di hadapan si miskin. Dan pemndangan paling jelek adalah dikala si miskin menghina diri sendiri dihadapan si kaya.

5. Tiada yang lebih sukar untuk dirawat selain daripada nafsuku, sekali ia menang, sekali lagi ia kalah.

6. Kamu termasuk orang yang sabar apabila memiliki tiga perkara : tidak menceritakan musibah yang menimpa diri sendiri, tidak membesar-besarkan penderitaan yang dialami dan tidak memuji diri sendiri.

7. Sekiranya saudaramu berkunjung ke rumahmu, jangan engkau tanya "adakah anda sudah makan?" atau "maukah saya sediakan makanan?" sebaliknya hidangkanlah makanan. Jika dia mau, dia makan. Jika tidak, angkatlah kembali hidangan itu.

8. Andainya engkau mengenali dirimu, maka apa saja yang diperkatakan manusia tentang dirimu, tidak akan memudharatkanmu sedikitpun.

9. Hendaklah kamu senantiasa berwaspada dari orang yang tidak ada sesuatupun yang terlindung darinya berharaplah kepada orang yangmempunyai kuasa untuk menunaikannya, dan berhati-hatilah dari orang yang memiliki kekuasaan untuk menyiksamu.

10. Sekiranya binatang ternakmu memahami tentang kematian sebagaimana engkau fahami, tentu engkau tidak akan dapat makan binatang yang gemuk sama sekali.

11. Hendaklah engkau membanyakkan kebaikan, dengannya Allah akan jadikan temanmu di dalam kubur. Jauhilah perkara yang haram, engkau akan rasai kemanisan iman.

12. Terima dengan ridha apa yang Allah bagikan kepadamu, niscaya engkau jadi kaya. Dan bertawakkallah kepada Allah, niscaya engkau jadi kuat.

13. Jangan suka mencela, niscaya engkau selamat dari celaan manusia. Jadilah seorang yang penyayang, niscaya engkau engkau akan dikasihi manusia.

14. Apabila terlintas di dalam hatimu tentang urusan akhirat, segeralah melaksanakannya dengan bersungguh-sungguh sebelum syaithan berpeluang menghalangimu dari melakukannya.

15. Jangan engkau benci seseorang yang taat kepada Allah, jadilah seorang yang penyayang kepada semua golongan manusia, jangan putuskan silaturrahim sekalipun dengan orang yang tidak menghiraukanmu, jangan berdendam kepada mereka yang menzalimimu, niscaya engkau akan mendampingi anbiyaa dan syuhada.

nhe-lha.abatasa.com | cybermq.com